ßßß Cookit - przepis na Babka budyniowo-bananowa w misji pt."Żona"

Babka budyniowo-bananowa w misji pt."Żona"

nazwa

Wykonanie

Ot tak... prosto z serca! Czyli cukiernictwo w wykonaniu Pana Męża w misji specjalnej pt."Żo na"
- Idę do koleżanki - usłyszałem głos Ż ony ubierającej się w przedpokoju - Będę za godzinkę, no może dwie - optymistycznie zaklinała się Żona .
- O K. Może jakoś wytrzymam... - rzuci łem w kierunku przedpokoju .
Jeszcze tylko szybkie „Bu ź ka, pa” i drzwi zamknęły się z trzaskiem. Klucz z grzytnął w zamku . Kilkanaście sekund nasłuchiwania postukiwań obcasów na schodach i wreszcie nastała cisza. Długo wyczekiwana cisza.
Dobra, czas się wziąć do roboty.
Misję specjalną pt.„Żona” uważa się oficjalnie za rozpoczętą !
Punkt 1. Odrobina magicznych trików kuchennych dla opornych (czytaj: Uwaga facet w kuchni - program specjalny...).
Gdzie ona jest? Zaznaczałem ten przepis. Podobno robi się szybko i zawsze wychodzi.
O jest! A jak ładnie wygląda! Pewnie Photoshop. ..
Jaja, mąk a, masło, cukier, proszek do p ieczenia . Brzmi jak wielka 5. Już mi się podoba.
Zagnieść ciasto i do pieca. Tylko tyle? Nie źl i są Ci spece od przepisów, wymyślili nawet przerwę na małego browarka przed degustacj ą finalnego produktu. Po prostu szacun !
Punkt 2. Zastrzyk cierpliwości
Pisali, że to banał. Trzeba mieć chyba ręce pianisty chodzącego co drugi dzień na siłownię.
No właź! A może powinienem wziąć większą formę? Stary zgłupiałeś? Jak już jakoś tam wlazło to niech już tam siedzi.
Punkt 3. Polewa radości
Piekło się już tyle, że chyba trzeba wyjmować. Jakieś takie blade? A jakie ma być! Piszą, że piec oko ło godziny. Dla pewności dodam jeszcze z 10 minut. Ale mulat!
Dobra koniec tego dobrego. Chod ź do tatusia. Jak ostygniesz troszkę, tatuś Cię po raz pierwszy wykąpie. W takiej słodziutkiej polewie.
Punkt 4. Okruchy szczęścia
- Kochanie wróciłam! - (czytaj: Minęły jednak 4 godziny...)
- Już? Co tak szybko Skarbie? Nawet nie zdążyłem się ogarnąć...
- A co przeskrobałeś?
- Sama zobacz. Tadaaam! Jak ci się podoba?
- A co on taki mulat?
- To ona, nie on! Super babka !
- Mamy jakąś okazję Kochanie?
- No jasne! 2 miesiące od Walentynek, 86 dni do Twoich urodzin i 134 dni do imienin. Brak okazji jest najlepszą okazją. Po prostu, szach mat K ochana K obieto !
P.S.
- Niezła była ta Twoja babka. To kiedy pieczesz następną?
- Eeeeee…
Składniki na 2 małe babki - każda foremka o wymiarach LxH 15x10cm:
CIASTO:
1 szkl. m ą ki
2 budynie waniliowe DELECTA - każdy na 1/2l mleka
1 łyżka kakao - czubata
1 łyżeczka proszku do pieczenia DE LECTA - p ł aska
1 banan
2 jajka
1/2 kostki masła roślinnego [125g] - mi ę kkie
1/2 szkl. cukru
1 mały cukier wanilinowy DELECTA [16g]
LUKIER MLE CZNY :
2/3 szkl. cukru pudru
2-3 ł yżki gorącego mleka - iloś ć zależy jak bardzo płynny lukier chcemy uzyskać
kilka kropel aromatu waniliowego
szczypta żółtego barwnika spożywczego - na koniec wykałaczki
Jajka i mas ł o wyjąć wcześniej z lod ó wki, aby nabra ł y temperatury pokojowej.
Banana rozetrzeć widelcem w niewielkim naczynku na puree.
Do kolejnego naczynia przesiać przez sito mąkę, budynie, kakao z proszkiem do pieczenia.
W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst ą masę - aż cukier się mniej dok ł adnie rozetrz e . Dodawać stopniowo po jednym jajku nadal ucierając. D o ł ożyć puree z banana i stopniowo dodawać suche składniki, nadal miksując.
Foremki do babek wysm arować masłem i opruszyć bułką tartą. Przełożyć do nich ciasto i w ł ożyć do nagrzanego do 170C piekarnika. Piec ok 30-35 min - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grza ł ka góra-dół . Testem patyczka sprawdzać stan upieczenia ciasta - jak suchy, mo ż na wyjmować!
W tak ma ł ych foremkach lepiej piec babki krócej -bliżej 30 minut - aby nie doprowadzić do wysuszenia ciasta. Przy większej formie, czas pieczenia trzeba wydłużyć do 40-45 min.
Gdy babki lekko przestygną, wyjąć je z foremek i pozostawić na metalowej kratce do zupe ł nego ostygnięcia i odparowania. Na koniec u dekorować lukrem.
Aby zrobić lukier, należy w wysokim naczyniu utrzeć mikserem cukier puder z mlekiem - ja używam do tego tylko jednej trzepaczki i wysokiego kubka . Pod koniec ucierania dodać ba rw nik spożywczy i aromat. O d razu dekorować ciasto, bo lukier szybko zastyga.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/04/babka-budyniowo-bananowa-w-misji-pt-zona.html